sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Iso pajupallo



Pallo lähti tarpeesta saada "jotain isoa, ilmavaa ja harvaa 220cm ruukkuun". 
Tälläinen siitä sitten tuli, pallon halkaisija n. 150cm.
Palloja voi toki tehdä pienempiäkin, silloin pajunkaan ei tarvitse olla älyttömän järeää.

Tarvikkeet: 

Oksasakset eli sekatöörit, pihdit ja rautalankaa. 
Lisäksi ehdottomasti hanskat ja tarvittaessa isommat oksasakset pajujen katkaisuun. 
Koripajun menekkiä on hankalaa arvioida, riippuu siitä kuinka tiheän pallosta haluaa.




Pajut joista pallon tein olivat tuoreita. Itse en ole käyttänyt töissä kuivattua pajua, onnistuu liotuksen jälkeen varmasti hyvin siitäkin. Jos koripajua ei ole saatavilla, koittaisin jostain muusta suht jämäkästä mutta taipuisasta pajusta josta saa tarpeeksi pitkiä "piiskoja".
Jos pajuissa on lehdet pitää ne repiä pois. Onneksi koripajusta lehdet lähtee helposti pyyhkäisemällä. Ohuimmat latvat kannattaa myös katkaista pois, ne ovat turhan taipuisia ja katkeavat kun oksia pitää taivuttaa.



Aloitin työn kiinnittämällä yhteen kolme pajua "pötköksi" jonka pituus oli n. 2m. Pajut kannattaa laittaa eripäin, ei siis tyvipäitä kaikkia samaan suuntaan.
Kun pajuja kiinnittää toisiinsa kannattaa laittaa ne niin, ettei jatkoskohtia tule yhtä enempää samaan kohtaan koska muuten liitospaikka murtuu. 

Kun pötkö oli tarvittavan pituinen, käänsin ne suht varovasti ympyräksi. Jalalla voi pitää kiinni keskikohdasta ettei se murru. 
Helpointa on jos saa kaverin taittamaan toista päätä keskelle!
Pajuympyrää voi koittaa varovasti taivuttaa ympyräksi jos se on lähinnä soikio. Jos pötkylä murtuu, kannattaa murtumakohtaa kiinnittää ehjää pajua joka sitoo rakennetta.

Pajupötkö kiinnitetään ympyräksi reilulla rautalangalla. Näitä ympyröitä tarvitaan vähintään 5. 
Helpointa pallon kasaaminen on, jos ympyrät ovat kaikki saman kokoisia, mutta vaikkei ihan olisikaan, niin "lähes pallo" siitä tulee silti!

Pallon kasaaminen

Kolme (tai 4) ympyrää kiinnitetään palloksi ylhäältä ja alhaalta rautalangalla. Tämä osoittautui mahdottomaksi yksin, joten syytä olisi saada kaveri apuun! Kun toinen pitää rinkuloita paikallaan pystyy toinen kiinnittämään ne rautalangalla kiinni toisiinsa.

Kun rinkulat on pallon muodossa, laitetaan pallon keskelle poikkipäin rinkulat tukemaan rakennetta. Kuva on otettu toisen keskirinkulan laiton jälkeen.
 (Pallon on kaatunut eikä pystyssä!)
Jokainen liitoskohta kannattaa sitoa tiukasti kiinni ettei ympyrät pääse liikkumaan ja pallo painumaan kasaan. Rautalankaa ei kannata säästellä.
Jos tässävaiheessa vaikuttaa ettei pallo ole ympyrä, ei kannata vielä hätääntyä...



Kun pallo pysyy kasassa, aloitetaan sen kehälle pujottelemaan yksittäisiä oksia. 
Jos rakenteesta haluaa tukevamman, voi myös kiinnittää kahta pajua yhteen ja pujottaa ne aina vastakkain yli- ja ali (katso allaoleva kuva). 
Oksien jatkokset kannattaa laittaa pallossa olevien oksien kohtaan, muuten ne taipuvat.




 "Irto-oksia" kannattaa taivuttaa pidemmältä matkalta ennenkuin ne laittaa kiinni, ne katkeavat muuten herkästi.

Kun pallossa on tarpeeksi oksia ja rakenne tuntuu tukevalta niin se on valmis! Mitä enemmän oksia palloon pujottelee sen tukevammaksi se tulee, ja sitä helpompi siitä on saada pyöreä. Valmista palloa voi vielä koittaa painella jos se ei ole tarpeeksi pyöreä.

Palloa on helpoin työstää seisten. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti